Dumaco

Aluminium en RVS

Aluminium en RVS: de verschillen

Weet u wat de verschillen zijn tussen aluminium en RVS (roestvast staal)? Waarom kiest u voor het ene metaal en niet voor het andere? Aluminium en RVS hebben ieder hun eigen toepassingen in plaatwerkprojecten. Maar wat zijn de verschillen tussen de twee metalen? Het voornaamste is de samenstelling. Aluminium is een natuurlijk element, terwijl RVS een zogenaamde legering is. Een legering is een kunstmatig mengsel van metaal met andere elementen zoals chroom en koolstof. Deze elementen zorgen ervoor dat het staal niet roest (oxideert). In dit artikel zetten we de verschillen nog verder uiteen.

De verschillen tussen aluminium en RVS opgesomd

Aluminium en RVS verschillen in kracht en gewicht. Aluminium is een minder sterk materiaal dan staal. Dit brengt een aantal eigenschappen met zich mee. Het materiaal is flexibeler en breekt eerder. Breekplaatjes, een extra bescherming bij het gebruik van veiligheidskleppen zijn daarom altijd gemaakt van aluminium. Verder is de dichtheid van aluminium drie keer kleiner dan die van RVS, een lagere dichtheid zorgt voor een lager gewicht. Dit is de voornaamste reden waarom bijvoorbeeld vliegtuigen en veel onderdelen van auto’s van aluminium zijn gemaakt. RVS is veel sterker dan aluminium en vervormd nauwelijks onder extreem gewicht of hitte. Dit materiaal is daarom vaak de basis voor keukenapparatuur, woningbouw en scheepsbouw. Het gewicht is daar minder van belang.

2: Corrosie

We benoemden het al eerder, de samenstelling van beide materialen verschilt nogal. Dit heeft vooral invloed op corrosie-bestendigheid. RVS is een samensmelting van chroom, ijzer, nikkel, mangaan en koper. In combinatie met de niet poreuze eigenschappen van het staal, neemt de weerstand tegen corrosie toe. Aluminium is een natuurlijk element en heeft uit zichzelf een hoge oxidatie- en corrosieweerstand. Wanneer het metaal in aanraking komt met zuurstof ontstaat er een oxidatielaag op het aluminium. Dit fungeert als beschermlaag tegen corrosie op korte termijn.  Wanneer het metaal aan een zuur of alkalisch milieu wordt blootgesteld, zal er toch corrosie optreden. Om dit te voorkomen kan aluminium worden geanodiseerd. Hierbij wordt het aluminium in een bad gelegd met verdund zwavelzuur waarin de oppervlakte wordt omgezet in een duurzame, corrosiebestendige en slijtvaste oxidelaag.

Aluminium heeft een betere thermische geleidbaarheid dan RVS. Dit maakt het tot een voorkeursmateriaal voor producten die warmte efficiënt moeten afvoeren, zoals autoradiatoren en airconditioningssystemen. Door zijn vermogen om warmte snel en gelijkmatig te verspreiden, helpt aluminium bij het handhaven van optimale temperaturen in deze systemen, wat essentieel is voor de goede werking van voertuigmotoren en klimaatregelingssystemen. Aan de andere kant wordt RVS vaak ingezet in situaties waarbij het materiaal aan hogere temperaturen onderhevig is. Het smeltpunt van RVS ligt hoger dan dat van aluminium. Aluminium wordt zacht en smelt bij zo’n 200 graden Celsius, waar RVS pas smelt bij zo’n 900 tot 1000 graden Celsius. Hierdoor is RVS beter geschikt voor omgevingen met hoge hitte, zoals in ovens, verbrandingsmotoren en industriële toepassingen waarbij bestendigheid tegen thermische belastingen cruciaal is.

4: Maakbaarheid

Aluminium plaatwerk is licht van gewicht en elastisch, eigenschappen die het metaal uitermate geschikt maken voor diverse toepassingen in de fabricage-industrie. Het is gemakkelijker te snijden en te vormen dan RVS, wat perfect is voor producten die precisie en flexibiliteit vereisen. In combinatie met de goede warmtegeleiding van het metaal is het uitermate geschikt voor kookgerei, pannen en ketels, waar efficiënte warmteoverdracht cruciaal is voor optimale kookprestaties. Aan de andere kant biedt roestvrij staal een geheel andere set eigenschappen. Het is buitengewoon sterk en duurzaam, en dankzij zijn zware gewicht wordt het vaak ingezet in projecten die robuustheid en structurele integriteit vereisen, zoals dakbedekking, grote apparatuur en wolkenkrabbers. Door zijn weerstand tegen corrosie en zijn vermogen om extreme omstandigheden te weerstaan, is RVS een populaire keuze voor constructies die bestand moeten zijn tegen de tand des tijds en de elementen.

Aluminium is een zeer goede stroomgeleider, waardoor het een essentieel materiaal is in de elektrische industrie. Zijn hoge geleidbaarheid maakt het ideaal voor het transporteren van elektriciteit over lange afstanden met minimale verliezen. In tegenstelling hiermee is roestvrij staal (RVS) niet zo geschikt als stroomgeleider. Bovengrondse hoogspanningslijnen, die grote hoeveelheden elektriciteit over lange afstanden moeten transporteren, maken daarom vaak gebruik van aluminium als kernmateriaal voor hun geleiders. Dit optimaliseert de efficiëntie van de energieoverdracht en draagt bij aan het betrouwbaar functioneren van het elektriciteitsnetwerk.

Meer weten over RVS en aluminium bewerken?

Wilt u een product of onderdeel door ons laten maken en twijfelt u tussen RVS of aluminium? Hopelijk helpt deze blog u bij het maken van de juiste keuze. Komt u er toch niet helemaal uit of heeft u nog andere vragen over RVS of aluminium? Neem dan contact met ons op.