Dumaco

CNC draaien en frezen: de verschillen

CNC draaien en frezen: de verschillen

Voor onze opdrachtgevers en mensen die niet in de plaatwerkindustrie werken is het moeilijk om verschillende type CNC machines te onderscheiden en te begrijpen.  Wat bepaalt de keuze tussen CNC draaien en frezen? Van buitenaf lijken deze processen behoorlijk op elkaar. Maar in veel opzichten verschillen ze enorm. Met name in het bewerkingsproces en welk type producten deze machines afleveren.

In dit artikel gaan we in op de eigenschappen en verschillen tussen CNC draaien en frezen.

CNC draaien

CNC draaien is een verspanende bewerking. Draaien kan zowel manueel als computergestuurd worden gedaan op een draaibank. De banken kunnen horizontaal of verticaal worden ingezet, afhankelijk van het gewicht en de tolerantie van het werkstuk. De belangrijkste eigenschap van een CNC-draaimachine is dat het opgelegde product roteert (“draait”). Het materiaal dat wordt gebruikt voor de CNC draaimachines zijn meestal rond maar kunnen ook vierkant zijn.

Het werkstuk wordt op zijn plaats gehouden door een instrument dat de “klauwplaat” wordt genoemd (ook kun je een spantang gebruiken). De klauwplaat draait dan met verschillende RPM’s (toeren), afhankelijk van de capaciteit van uw machine, de diameter en het materiaal. Op die manier beweegt het gereedschap van de machine in het roterende product en begint materiaal weg te Snijden om de gewenste vorm te creëren.

De eerste draaibanken

De eerste draaibanken werden handmatig bediend door een reeks draaiwielen die werden bestuurd door de specialist. Deze draaiwielen verplaatsten de boorkop terwijl het werkstuk wordt vastgehouden. De boorkop zaagde op die manier figuren uit het product.

Automatisering draaibanken

De huidige CNC-draai- en CNC-freesmachines worden computergestuurd en werken zonder de voortdurende bewaking en afstelling van de draaiwielen door de bestuurder. De moderne machines hebben ook verschillende soorten gereedschapsopties, spindelopties en snelheids- en vermogensmogelijkheden. Vaak beschikken deze machines over gereedschapshouders, die veel gereedschappen van verschillende afmetingen en vormen bevatten voor verschillende toepassingen, afhankelijk van de complexiteit van het onderdeel. Het CNC draaien wordt vooral ingezet voor het maken van ronde of buisvormige producten.

CNC frezen

Frezen is een meer specifiek proces dat eerder vergelijkbaar is met boren en snijden. De primaire functie van een CNC-freesmachine is dat het gereedschap het draaien en verplaatsen doet terwijl uw werkstuk op één plek blijft. Deze machines kunnen ook horizontaal of verticaal zijn, opnieuw afhankelijk van de tolerantie en het gewicht van uw werkstuk. Dit proces heeft vele assen waarmee verschillende vormen, gaten, sleuven in het werkstuk kunnen worden gesneden. Deze assen bieden veel verschillende mogelijkheden, hetzij door de spindel of het bed, om het gewenste onderdeel volgens de exacte specificaties te snijden.

Het werkstuk wordt op zijn plaats gehouden door het zogenaamde bed. Sommige CNC-freesmachines hebben de mogelijkheid om het bed in combinatie met de spil te verplaatsen om bepaalde vormen te realiseren. Vanwege deze mogelijkheden biedt het CNC frezen snijoplossingen voor meer complexe onderdelen, zoals motoronderdelen, aangepaste gereedschappen, ingewikkelde mechanismen en behuizingen.

cnc draaien machinist

Geschikte materialen

Welke materialen zijn geschikt voor draaien en/of frezen? Een belangrijke vraag die met name invloed heeft op het type gereedschap dat wordt gebruikt voor het verspanen van het werkstuk.

Iedere metaalsoort heeft zijn eigen eigenschappen. RVS, aluminium en staal verschillen enorm van elkaar waardoor door de bestuurder van de machine rekening moet worden gehouden met de snelheid waarmee het materiaal word bewerkt, en welke soort gereedschap gebruikt moet worden.

Voor meer informatie over deze machines neem contact op met Dumaco of bel ons! Onze medewerkers zijn zeer deskundig en helpen u graag verder. Meer informatie over CNC draaien en frezen vind u hier.