Lasersnijden: welke materialen en formaten zijn geschikt?

Dumaco werkt met diverse soorten metaal. Enkele metaalsoorten kunnen uitsluitend worden bewerkt door specifieke bewerkingstechnieken. Ons machinepark biedt de mogelijkheden om staal, aluminium, RVS, koper en messing te bewerken. Het lasersnijden is één van onze kerncompetenties en op iedere Dumaco locatie mogelijk. In dit artikel gaan we in op de eigenschappen van de materiaalsoorten, afmetingseisen en we geven je een update over de machines die we gebruiken.

Welk type materiaal gebruiken wij om te lasersnijden?

Binnen Dumaco richten we ons op het bewerken van metaal. De metaalsoorten die wij in dit artikel belichten zijn staal, RVS en aluminium. Waarom? Deze staalsoorten zijn simpelweg het meest geschikt voor ons werk: het leveren van technische en mechanische onderdelen. De drie materialen hebben ieder hun voor en nadelen. Wij kunnen onze klanten dan ook altijd de juiste materiaalsoort bieden voor de toepassing van het project. Welke eigenschappen hebben deze metalen?

Staal

Staal is terug te vinden in de meeste technische of mechanische constructie. Het materiaal is dan ook bestand tegen de meeste mechanische en thermische belastingen. Staal is donkerder, ruwer en sneller vatbaar voor corrosie, roest of aanslag dan RVS en aluminium. Het materiaal kan echter gemakkelijk worden geverfd en gecoat om het esthetische aspect te verbeteren, waarbij de coating meerdere voordelen biedt. De coatingslaag heeft een positieve invloed op de duurzaamheid, esthetiek en corrosiebestendigheid.

De hardheid van staal wordt bepaald door de chemische samenstelling van de legering. Deze is een gevolg van het percentage koolstof, mangaan, zwavel, silicium en fosfor dat het materiaal in zich heeft.  De belangrijkste eigenschap van staal is de vloeigrens.  De vloeigrens bepaalt namelijk de maximale kracht die het materiaal kan verdragen voordat er vervorming optreedt. Bij bewerkingen als kanten/zetten en vouwen is dit essentieel om te weten.

De toepassingen van staal lopen uiteen van architecturale bouwwerken, bouwindustrie, machinebouw maar ook toepassingen voor trailerbouw.

RVS

RVS of roestvaststaal heeft als belangrijkste eigenschap zijn corrosiebestendigheid. Dit komt door de samenstelling van het metaal. RVS is een legering, een kunstmatig mengstel van metaal met andere elementen. De toevoeging van een grote hoeveelheid chroom, in combinatie met nikkel en koolstof, zorgt voor deze corrosiebestendigheid.

Verder is RVS heel erg sterk. Het vervormd nauwelijks onder extreme druk, gewicht of hitte. Het oppervlakte van roestvaststaal is geborsteld, licht glanzend en behoudt zijn gladde oppervlakte na het snijden.

RVS kan ook worden ingezet bij hogere temperaturen. Waar aluminium smelt bij zo’n 200 graden Celcius behoudt RVS zijn structuur tot zo’n 900-1000 graden Celcius. Het gladde oppervlakte en de hoge bestendigheid tegen warmte en corrosie maakt het een van de meest gebruikte materialen in de medische en voedselverwerkende industrie. Het is zeer gemakkelijk te reinigen en te steriliseren voor hygiënisch veilig gebruik.

RVS wordt toegepast bij dakbedekking en de bouw van wolkenkrabbers maar ook voor meubilair, pinautomaten en schakelkasten. De weerbestendige en duurzame eigenschappen maken het materiaal uitermate geschikt voor deze toepassingen.

Aluminium

De bekendste eigenschap van aluminium is het lichte gewicht van het materiaal. De dichtheid van aluminium is 3x kleiner dan RVS. Het gewicht heeft voor- en nadelen, afhankelijk van de toepassing. Het materiaal is niet zo sterk als staal waardoor het eerder vervormd en buigt onder hoge kracht of warmte. Aluminium smelt relatief snel bij een temperatuur van 200 graden. Het heeft daarentegen een veel betere thermische geleidbaarheid dan RVS en staal.

Een ander voordeel van aluminium is de corrosiebestendigheid. Het natuurlijke element heeft een hoge oxidatie- en corrosieweerstand. Het gewicht, corrosiebestendigheid en de warmtegeleiding maakt aluminium dé materiaalsoort voor een aantal specifieke toepassingen. Vliegtuigen, auto’s en schepen worden veelal van aluminium gemaakt. Verder wordt ook keukengerei, pannen en ketels van aluminium gemaakt.

Welke formaten kunnen we lasersnijden?

De materiaalsoorten hebben ieder hun eigen bewerkeigenschappen. Uiteraard is de maximale plaatdikte ook afhankelijk van het vermogen van onze machines.  De materiaaldiktes die we kunnen bewerken zijn:

  • Staal: 1–25 mm
  • Aluminium: 1–12 mm
  • RVS: tot 30 mm
  • Koper: 1-2 mm
  • Messing: 1-2 mm

Onze CNC lasersnijmachines hebben een maximaal vermogen van 10KW. De maximale plaatopleg is 6×2 meter voor staal en 8×2,5 meteer voor RVS. Mocht u een dikker product wensen te snijden kunt u gebruik maken van onze mogelijkheid om te watersnijden.

lasersnijden-machineWat is de machinecapaciteit binnen Dumaco?

Verspreid over onze zes vestigingen hebben wij de beschikking over maar liefst 21 lasersnijmachines. Deze machines zijn onder te verdelen in 2 type lasers. CO2 lasers en de nieuwste technologie op dit gebied, de fiberlaser. We beschikken hoofdzakelijk over fiberlasermachines.

De fiberlaser verdringt de CO2 langzaamaan van de markt. Dit komt door de aanzienlijke voordelen van deze lasertechnologie. Een aantal van deze voordelen zijn:

  • Fiberlasers hebben geen bewegende delen en gaan tientallen jaren mee. CO2 lasers vragen om veel meer onderhoud en reparaties;
  • Aanzienlijk lagere stroomkosten;
  • Hogere nauwkeurigheid door dunnere laserstraal;
  • Hogere snijsnelheid;
  • Minimaal onderhoud zorgt voor maximale productie;

Let wel, dit betekent niet dat CO2 lasers onnauwkeurig werk afleveren, in bepaalde gevallen heeft een CO2 laser de voorkeur. Afhankelijk van het materiaal en de wensen van de klant kiezen wij voor de meest gunstige bewerkingsmethode.

Werkwijze Dumaco

Onze opdrachtgevers vinden een snelle levering heel belangrijk. Dumaco levert de juiste kwaliteit tegen lage kosten. Wij hebben grote partijen staal, RVS en aluminium op voorraad waardoor we snelle levertijden garanderen. Onze lasersnijmachines draaien 24/7 en worden voortdurend gecontroleerd en doorontwikkeld ter verbetering van de nauwkeurigheid en productiesnelheid.

Daarnaast is ketenintegratie een essentieel onderdeel voor onze klanten. Door ons uitgebreide machinepark en de landelijke verspreiding van onze filialen zijn wij een one-stop-shop voor onze klanten. Hierdoor zijn we in staat om – naast het lasersnijden – een compleet productieproces aan te bieden waardoor er minder toeleveranciers nodig zijn in de keten. Een kortere keten levert productievoordelen op, meer efficiency en lagere kosten. De Dumaco groep levert zelfs vergaande dienstverlening zoals assemblage en co-engineering. Dit houdt in dat de leveringsbetrouwbaarheid, snelheid en kwaliteit door Dumaco zelf gewaarborgd wordt.

Wil je iets laten lasersnijden? Of heeft u advies en ondersteuning nodig bij een ontwerp? Onze betrokken specialisten hebben kennis van zaken en adviseren en helpen je graag verder.

Neem contact met ons op voor de mogelijkheid.