Dumaco

Keuze lastechniek veelal afhankelijk van materiaal

Keuze lastechniek veelal afhankelijk van materiaal

Welke lastechniek het meest geschikt is ligt aan het gekozen materiaal, maar daarnaast heeft de klant ook eisen m.b.t. bijvoorbeeld de afwerking. Ook is het ontwerp, plaatdikte en materiaalsterkte van invloed op de te kiezen lastechniek. Binnen de vestiging Woerden en Montfoort heeft Dumaco een aantal International Welding Engineers (IWE) en International Welding Technologists (IWT) in dienst die advies kunnen geven op las technisch op het gebied van staal en RVS. We zetten de verschillende lastechnieken in hoofdlijn op een rijtje.

Staal lassen

MAG lassen wordt hoofdzakelijk toegepast voor ongelegeerde of laaggelegeerde staalsoorten. De samenstelling van het beschermgas kan verschillen per lasproces. Afhankelijk van de dikte van het materiaal kan het noodzakelijk zijn om het materiaal voor te verwarmen. Dit wordt voorafgaand aan het uitvoeren van het laswerk bepaald volgens de betreffende normen.

Het voordeel van het MAG lasproces is dat het in vrijwel alle posities uitgevoerd kan worden. Ook heeft het een hoge lassnelheid, hoge inschakelduur en is te mechaniseren om te kunnen lassen met robots. Nadeel is dat het MAG lasproces gevoelig is voor wind. Hierdoor moet het uitgevoerd worden in een beschermende omgeving.

RVS lassen

Bij het lassen van RVS is het belangrijk dat de chemische en mechanische eigenschappen van het materiaal in stand blijven. Dit zorgt er tenslotte voor dat het materiaal roestvast is. Wanneer er teveel warmte wordt ingebracht trekt het materiaal krom en verdwijnen de corrosie vaste eigenschappen. Daarom moet de lasser zorgvuldiger te werk gaan bij het opspannen en lassen van het product. Voor het lassen van dun RVS plaatwerk gebruiken we Fronius TPSI MIG lastoestellen waardoor er minder warmte inbreng is. Dit leidt tot minder kromtrekken. RVS kan zowel TIG als MIG/MAG worden gelast. Binnen Dumaco hebben we de mogelijkheid om RVS te beitsen (Dumaco Woerden & Montfoort) & keramisch stralen (Varsseveld). Ook kunnen de lassen worden geslepen om een oppervlakte ruwheid kleiner dan RA 0.8µm te bereiken. Dit wordt toegepast voor de voedingsmiddelen en farmaceutische industrie.

Bij Dumaco Woerden wordt uitsluitend RVS verwerkt en is er daarom geen risico op contaminatie tussen staal en RVS. Verder wordt binnen Dumaco staal en RVS goed van elkaar gescheiden waardoor het risico op besmetting geminimaliseerd wordt.

Nabehandeling RVS

Nabehandelen door middel van Keramisch stralen en beitsen van RVS behoren tot de opties binnen Dumaco. Dit zorgt ervoor dat er geen kans is op vervuiling van uw RVS producten, maar ook dat het RVS schoon word gemaakt van andere vreemde metalen.

Het beitsen van RVS wordt gebruikt om de corrosie werende eigenschap hiervan vast te houden. Tijdens het bewerken van roestvast staal is het mogelijk dat er vervuiling van vreemde metalen op het RVS komen. Hierdoor corrodeert het RVS sneller. Door middel van een beitsbehandeling is al het vreemde metaal verwijderd en hersteld de chroomoxide laag. Zo is de corrosiewerende eigenschap van roestvast staal weer volledig hersteld.

Aluminium lassen

Aluminium kan worden gelast met behulp van zowel TIG- als MIG methoden. Vanwege het hoge smeltpunt van de oxidehuid van aluminium wordt er ook gebruik gemaakt van AC lasmachines. De keuze tussen TIG of MIG lastechniek wordt bepaald door de dikte van het aluminium. Vergeleken met alle soorten staal heeft aluminium een ​​veel hogere thermische geleidbaarheid, evenals een lager smeltpunt. Daarnaast is het zeer reactief op lucht waardoor er een harde oxidatie laag ontstaat op het oppervlakte. Deze oxidatie laag smelt veel later dan het onderliggende aluminium. De laag moet dan ook vooraf worden verwijderd met een staalborstel of chemisch oplosmiddel.

Het lassen van aluminium kan handmatig – of via een lasrobot met een hogere stroomsterkte en snelheid dan andere metaal. Hiermee wordt het beschermd tegen teveel hitte. Daarnaast moet het aluminium worden beschermd tegen verdere oxidatie, dit kun je realiseren door gebruik te maken van inert gas (TIG of MIG lassen).

Robotlassen vs. manueel lassen

De verschillende lasmethodes en materialen zijn zowel manueel als via robotlassen in te zetten. Bij enkelvoudige complexere vormen wordt manueel gelast. De lasrobots worden ingezet wanneer er seriematig laswerk te doen is. Die keuze heeft te maken met het ontwikkelen, produceren en vrijgegeven van lasmallen en het ontwikkelen van een lasprogramma voordat de lasrobot ingezet kan worden. Robotlassen heeft een aantal voordelen ten opzichte van manueel lassen: een hogere herhaalbare kwaliteit, korte looptijden en doorgaans lagere kosten. Voor het precieze kort cyclische werk zetten wij onze gecertificeerde lassers in die het product dan handmatig lassen. Verder werken wij met offline programmeren en zetten wij lasmallen in om zo efficiënt mogelijk te lassen. Hierdoor kan de lasrobot na afronding van een product direct door naar het volgende product.

Onze lasrobots hebben verschillende soorten opstellingen:

  1. Robot met vaste lasopstelling;
  2. Robot met lasmanipulator;
  3. Staande robot;
  4. Hangende robot aan rail;
  5. Staande robot op track (voor een groter bereik).

De volgende lastechnieken zijn mogelijk op de robot:

  1. MIG lassen;
  2. TIG lassen (met draadtoevoer);
  3. CMT lassen (soort MIG puls proces);
  4. Aluminium lassen.


Meer weten over (robot)lassen? Bezoek onze pagina ‘(robot)lassen’ voor onze complete whitepaper over deze bewerking. Wilt u iets laten lassen of heeft u vragen over laswerk? Wij komen graag met u in gesprek.