Dumaco

Roelof: koperbewerker

Roelof: koperbewerker

Roelof is 39 jaar geleden in Sneek geboren. Zijn ouders hadden een binnenvaartschip dus een echte vaste woonplaats hadden ze niet. Op zijn 6e ging hij naar een schippersinternaat in Zwolle, in die stad woont hij nu nog steeds. Hij werkt sinds 2008 bij Dumaco, momenteel als koper bewerker. We spreken hem over zijn loopbaan bij Dumaco en de ontwikkelingen binnen Dumaco.

Via werken lerend terechtkomen in de plaatbewerking

Roelof kwam in de plaatbewerking terecht via het werkend leren principe. Het bedrijf waar hij als vakantiekracht begon, bood hem de mogelijkheid om 4 dagen per week vast bij hen te gaan werken en 1 dag naar school te gaan. Hij heeft er uiteindelijk 11 jaar gewerkt.

Hij was toe aan een nieuwe uitdaging en solliciteerde in 2008 bij Dumaco Kampen, destijds nog DPA Plaatwerk genaamd. Dumaco deed hem een aantrekkelijk aanbod en Roelof begon bij de vestiging in Kampen, eerst als zetter en later op de koperafdeling. Het was voor hem een nieuwe leerervaring en dé uitdaging waar hij naar op zoek was.

“Ik vind het belangrijk dat ik mezelf continue blijf ontwikkelen. Dat doe ik door mezelf nieuwe werkzaamheden en machines eigen te maken. De afwisseling in producten en bewerkingen vind ik prettig.”

De koperafdeling toen en nu

Het bewerken van koper doet Roelof inmiddels al 7 jaar. Er is behoorlijk wat veranderd op de koperafdeling: toen hij begon was hij de enige koperbewerker op de werkvloer. Inmiddels is dat uitgebreid naar een vast team van ongeveer 4 à 5 mensen op de werkvloer. Er zijn verschillende bewerkingen en machines bijgekomen. Dumaco produceert en levert klantspecifieke stroomgeleiders en energieverdeelcomponenten van koper, aluminium en messing voor uiteenlopende branches. Enkele producten die er binnen de energiebranche worden geleverd zijn bouwpanelen, trafohuizen, windmolens of mobiele generatoren. Naast de energiebranche komt het gebruik van koper regelmatig voor in de scheepsvaart en infrastructuur. Ook aan deze branches levert Dumaco een diversiteit aan eindproducten en halffabricaten.
Nieuwe koperbewerkingen en nieuwe machines vragen ook om mensen die ze kunnen bedienen. Dat heeft Roelof zich allemaal eigen gemaakt. Inmiddels is hij een volleerd koperbewerker.

“De uitdaging op gebied van koper is om het product zo snel maar ook zo kostenefficiënt als mogelijk te produceren. Het is natuurlijk een kostbaar materiaal dus daar moet je zorgvuldig mee omgaan.”

Anderen het vak leren

Behalve productiewerk haalt Roelof erg veel voldoening uit het begeleiden van anderen en hen het vak leren. Afgelopen maand is er een nieuwe collega begonnen en Roelof leert hem hoe de machines werken en de processen gaan. Dat is iets dat, mocht het mogelijk zijn, hij in de toekomst ook graag zou willen doen.

Dumaco staat nooit stil, ook nu worden de mogelijkheden geïnventariseerd en wordt er gekeken naar hoe de processen nog efficiënter aangepakt kunnen worden. Roelof speelt daar ook een rol in en is betrokken bij ontwikkelingen op gebied van efficiëntie en productiecapaciteit.

Hoe zou een baan bij Dumaco er voor jou uitzien? Bekijk onze vacatures of stuur een open sollicitatie!