Werken bij Dumaco: Voorman Verspaning

Binnen een dag aan de slag en binnen afzienbare tijd Voorman Verspaning worden. Wilthony werkt bij Dumaco Montfoort, is daar inmiddels Voorman Verspaning en heeft een geheel eigen kijk ontwikkeld op de toekomst van de verspaningsafdeling. We bespreken met hem hoe hij zich ontwikkeld heeft en de toekomst van zijn werk.

Wilthony leerde tijdens zijn MBO-opleiding de eerste drie jaar conventioneel draaien en frezen. Vervolgens specialiseerde hij zich in CNC-draaien/frezen. Een stap richting HBO-werktuigbouwkunde was voor hem te theoretisch, hij bleef het liefst dichtbij de praktijk:

“Tijdens mijn MBO-opleiding Research- en Instrumentmaker, waar ik opgeleid werd tot CNC-frezer, werkte ik als automonteur. Dat is ook het vak van mijn vader maar na het afronden van mijn opleiding heb ik toch voor een andere weg gekozen: de metaal. Ik sleutel nog graag aan auto’s maar werk met meer plezier aan meer complexe, high-tech onderdelen en productie.”

Nu hij bij Dumaco werkt staat Wilthony’s ontwikkeling ook niet stil. Hij volgde een aantal cursussen zoals bijvoorbeeld Edgecam (CNC-machine programmeren) en heeft zich de basis van het programmeren van robots eigen gemaakt. Dit past allemaal goed binnen de ontwikkelrichting van het bedrijf en wordt gestimuleerd.

Aan de slag bij Dumaco

Hoe Wilthony bij Dumaco terecht kwam lijkt uitzonderlijk maar komt in de praktijk regelmatig voor:

“Ik wilde gewoon bij Dumaco werken, ik heb niet eens gekeken of er wel een vacature was. De dag na mijn eerste gesprek kon ik beginnen met werken op de verspaningsafdeling. En die houding is er nog steeds: Hou je van aanpakken? Dan hebben wij werk voor je, het vak leren we je terwijl je werkt. Zo zijn veel mensen hier begonnen.”

Wilthony ontwikkelde zich snel en is inmiddels Voorman Verspaning, waarbij hij zich vooral bezig houdt met de ‘maakbaarheid’ van de orders die binnenkomen en het aansturen van zijn verspaningsteam. Natuurlijk staat hij zelf ook nog veel aan de machine, met name het werk met een hogere complexiteit of de productieprocessen met veel ruimte voor optimalisatie hebben zijn interesse. Was zijn doel altijd al om voorman worden?

“Dat is eigenlijk heel natuurlijk gebeurd. Ik assisteerde de vorige voorman al regelmatig en was inmiddels dé technisch specialist verspaning binnen ons bedrijf. Het was toen eigenlijk heel logisch dat ik zijn werkzaamheden overnam toen die situatie zich voordeed. Ik was al het aanspreekpunt en pakte simpelweg het werk op dat moest gebeuren. Inmiddels weten we niet meer beter.”

 

“Er is altijd plek bij Dumaco voor iemand die van aanpakken houdt en leergierig is.”

 

verspaning voorman

Toekomst

“Mijn interesse ligt vooral bij de ingewikkelde of meer complexe producten en seriematige productie. Dat eerste omdat dit voor mij als vakman een uitdaging is en dat tweede omdat het een leuke uitdaging is om dat alles te automatiseren. Onze afdeling zal zich ook op die twee sporen ontwikkelen: meer robotisering voor seriematig werk en een uitgebreider machinepark voor complexere klantvragen.”

De komst van Dumaco ziet Wilthony als een positieve ontwikkeling:

“Er is ruimte en er wordt goed geïnvesteerd op de werkvloer. Als je kan onderbouwen wat er nodig is maakt Dumaco daar middelen voor vrij. Een mooi voorbeeld is een klemsysteem op perslucht wat we recent aanschaften. Ik realiseerde mij dat we kostbare tijd verloren, maakte dat inzichtelijk voor de directie en kon direct bestellen. Daar heb ik nu dagelijks plezier van.”

Wil jij weten hoe een baan bij Dumaco er voor jou uitziet? Bekijk onze vacatures of stuur een open sollicitatie!  www.dumaco.nl/werken-bij/

 

voorman verspaning

© 2020 Dumaco - B2B Leads by Jelba