Dumaco

Ruben: werkvoorbereider én operator lasersnijmachine

Ruben: werkvoorbereider én operator lasersnijmachine

Hoe kom je vanaf een binnenvaartopleiding terecht bij een metaalbedrijf in ’s Gravenpolder? Ruben werd door zijn vader getipt en kon binnen een week via een werkend leren programma aan de slag. Inmiddels is hij zowel werkvoorbereider als operator van een lasersnijmachine, een combinatie van rollen die volgens hem nooit zal vervelen. Zijn verhaal, van BBL-opleiding tot waar hij tegenwoordig dagelijks mee bezig is bespreken we in dit artikel.

Baan in plaatbewerking door avondvierdaagse

Ruben begon met een binnenvaart opleiding maar kwam erachter dat hier zijn hart niet lag. Wat moest het dan wel zijn? Daar had hij ook even geen antwoord op. Het was puur toeval dat zijn vader in 2008 een avondvierdaagse liep met de toenmalig directeur van Dumaco ’s Gravenpolder. Zij raakten aan de praat en hij gaf meteen aan dat Ruben zich de volgende dag kon melden. Hij kon de week daarop aan de slag. Inmiddels werkt hij dus al meer dan 10 jaar bij Dumaco ’s Gravenpolder. Sindsdien is hij wel verhuisd, 2 jaar geleden trouwde hij en woont nu in het nabijgelegen Kapelle.

De eerste jaren is zijn werk bij Dumaco onderdeel van de BBL opleiding, een werkend leren programma. Hij behaalde zijn niveau 2, kon daarmee een aantal jaren goed uit de voeten. Op een zeker moment besloot hij verder te leren en 1 jaar geleden wist hij zijn MBO 4 opleiding tot technisch tekenaar succesvol af te ronden. Daarnaast behaalde Ruben ook een BHV certificaat en is hij preventiemedewerker.

 “Binnen Dumaco zijn er enorm veel ontwikkelingen en de werkomgeving is zó levend dat het nooit verveeld heeft en ook niet snel zal vervelen.”

Operator lasersnijmachine Ruben bij de schuurmachine

Werkvoorbereider én operator

Momenteel werkt Ruben 2 dagen per week als operator van de lasersnijmachine en 3 dagen als werkvoorbereider. Dat die afwisseling bij Dumaco mogelijk is vindt hij erg fijn.

Als werkvoorbereider krijgt hij veel technische tekeningen van klanten binnen, die optimaliseert en verbetert hij zodat alles zo nauwkeurig, kwalitatief en kosten efficiënt als mogelijk voor de klant wordt uitgevoerd. Hij vindt het leuk om op dat vlak extra uitgedaagd te worden en het is elke keer weer een kick om de tekening zo optimaal mogelijk uit te sturen. De ideale klus voor Ruben is dan ook de klus met de meeste zettingen omdat dit over het algemeen een wat complexere puzzel is. Hierbij kan hij goed gebruik maken van zijn oplossend en analytisch vermogen.

Hij werkt in een team van werkvoorbereiders. Iedereen heeft wel echt zijn eigen klanten maar Ruben vindt het toch ook fijn dat je eventueel je collega’s kunt vragen om mee te denken en van de andere kant hen ook kunt helpen bij een vraagstuk. Dan kan je van elkaar leren.

Ontwikkelmogelijkheden

Ruben is erg tevreden met zijn werk en de uitdagingen die hij voor klanten op mag lossen. Zijn stip aan de horizon is om zich te blijven ontwikkelen als werkvoorbereider. Er zijn enorm veel ontwikkelingen binnen het bedrijf. Er komen regelmatig nieuwe machines en de werkomgeving is zó levend dat het nooit verveeld heeft en waarschijnlijk ook niet snel gaat vervelen.

Hoe zou een baan bij Dumaco er voor jou uitzien? Bekijk onze vacatures of stuur een open sollicitatie!  

lasersnijmachine trumpf detail lasersnijden